Syksy on parasta istutusaikaa

Kasvit ehtivät vielä hyvin juurtua ennen talven tuloa. Maa ja ilma pysyvät kosteana pidempään, kun päivät lyhenevät ja viilenevät. Taimikaupoista löytyy vielä hyvä valikoima kasveja.

Jaa vanhat perennat ja harvenna istutuksia

Istuta kasvit pihalla uuteen paikkaan.

Syyslannoitus

Puut, pensaat, havupuut, perennapenkit ja nurmikko kaipaavat syksyllä syyslannoitusta. Kasvien syyslannoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen lehtien kellastumista ja lepokauden alkua, loppukesästä tai alkusyksystä. Tällöin kasvit ehtivät hyödyntää annetut ravinteet ja siirtyvät talvilepoon oikeaan aikaan. Syyslannoite antaa kasveille ravinteita seuraavan kesän kukkasilmun alkujen muodostamiseen ja parantaa kasvien talvehtimista.

Näin huolehdit hyvän kasvuunlähdön taas tulevana keväänä. Lannoittaminen on hyvä tehdä ennen sadetta, jolloin lannoite imeytyy nopeammin maahan kasvien saataville tai imeytymistä voi nopeuttaa myös kastelemalla kasvit lannoitteen levittämisen jälkeen.

Sadonkorjuu

Kerää sato talteen hedelmäpuista ja marjapensaista.

Nurmikon hoito

Onnistuneen talvehtimisen kannalta viimeinen leikkuu kannattaa jättää juuri viime hetkiin ennen talven tuloa. Sopiva talvehtimispituus on noin 4-5 cm. Syksyn viimeiset lehdet voi halutessaan silputa ruohonleikkurilla nurmikolle maatumaan. Uudet nurmialueet sekä paikkakylvöt on myös hyvä tehdä syksyllä kosteuden takia.

Huolla työvälineet sekä kompostori

Pese työvälineet huolellisesti, näin estät kasvitautien leviämisen ja pidennät työvälineiden käyttöikää. Syksyllä tarpeellisia huoltotoimenpiteitä ovat muun muassa kompostorin tyhjennys noin puolilleen sekä tulo- ja poistoventtiilien puhdistus. Kompostorin ilma-aukkoa on säädettävä pienemmälle.

Haravointi

Haravoi nurmialueilla, joihin tippuu paljon lehtiä paksuksi kerrokseksi. Erityisesti isot vaahteran lehdet on hyvä haravoida pois. Liian tarkka tässä ei kuitenkaan kannata olla, vaan osan voi huoletta jättää nurmikolle. Ohut lehtikerros on nurmikolle vain hyväksi, kun maan pieneliöstö hyödyntää ne. Ne voi vaikka silputa ruohonleikkurilla nurmikon pinnalle. Laatoituksilta, poluilta ja terassipinnoilta lehdet kannattaa harjata ja haravoida myös pois, jotta turhaa sotku ja humusta ei muodostuisi rikkaruohojen kasvualustaksi. Haravoidut lehdet siirretään kompostiin, kasvien suojaksi kukkapenkkiin tai kasvimaalle mullan pinnalle.

Kitkentä

Kukkapenkin kitkentä rikkakasveista kannattaa ehdottomasti tehdä syksyllä. Kitketty kukkapenkki paljastuu keväällä lumen alta rikkakasveista puhtaana.

Istuta kevään kukkasipulit

Kun ensimmäiset hallayöt saapuvat on maa sopivan lämpöinen sipulien istuttamiselle. Paras istutusaika on elokuun lopusta lokakuun alkuun, maan jäätymiseen saakka.

Suojaa puutarhan kasvit

Herkät kasvit tarvitsevat talveksi suojan esim. ruusut ja köynnökset. Nuoret lehtipuut ja hedelmäpuut suojataan jäniksiltä ja myyriltä runkosuojilla ja verkoilla.

Istuta näyttävät syyskukat ruukkuihin sekä koristele piha lyhdyillä ja kynttilöillä!