En valitettavasti ota tällä hetkellä uusia töitä vastaan!

Nurmikon ja maan hoito

Nurmikon hoito ja paikkaukset

Nurmikon kylväminen onnistuu parhaiten keväällä tai syksyllä. Nurmikon kylvämisessä kasvualustan on oltava täysin rikkakasvivapaa. Kalkitun ja lannoitetun nurmikon kestävyys paranee ja estävät osaltaan sammaleen ja muiden rikkakasvien kasvua. Lannoitus lisää myös leikkauskertoja, mutta säännöllisesti leikattuna siitä kasvaa matalampi ja tuuheampi. Nurmikonsiemenseoksissa on eroja ja oikea siemenlaji valitaan käyttötarpeen sekä olosuhteiden mukaan.

Nurmikon paikkaus

Paikattavia kohtia ovat nurmikossa olevat aukot, jotka aiheutuvat joko nurmikon pahasta palamisesta auringossa, talvehtimisvaurioista tai kovasta kulutuksesta.

Maanpinta kun on tiivis, se ei läpäise vettä. Pinnan kovettumisen johdosta ilmanvaihto estyy ja juuristo kärsii hapenpuutteesta. Tähän auttaa suoritettava nurmikon ilmastointi.

Kalkitukset ja lannoitukset

Suomen maaperä on luonnostaan hapan. Kalkitsemalla saadaan happamuutta vähennettyä ja ravinteet ovat helpommin kasvien käytössä. Kalkitus vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja sitä kautta tekee maanrakenteen kuohkeaksi ja ilmavaksi. Happamassa maaperässä viihtyvät mm. monet havut, rodot, hortensiat ja pensasmustikka. Niitä ei kalkita. Havu- ja rodolannoite antaa hyvän ravinnekoostumuksen, parantaa ikivihreää väriä ja kukkanuppujen muodostumista.

Lannoittaminen on tärkeintä keväällä, heti kasvukauden alussa (kasvit tarvitsevat typpeä kasvamiseen). Täydennyslannoitus keskikesällä ja syyslannoitus syksyllä. Syyslannoitus tehdään hyvissä ajoin ennen lehtien kellastumista, silloin kasvit ehtivät hyödyntämään annetut ravinteet. Syyslannoite parantaa kasvien talvehtimista ja antaa ravinteita seuraavan kesän kukkasilmujen alkujen muodostumiseen.