Pensaiden ja pienten puiden istutukset, hoito ja leikkaukset

Miksi leikata?

  • Liika kasvu pysyy kurissa leikkaamalla
  • Saada kasvamaan tuuheammaksi
  • Ilmankierto paranee ja kasvi pysyy terveempänä
  • Kukinta paranee, koska versot saavat tilaa ja valoa enemmän
  • Sadon määrä lisääntyy kukinnan paranemisen myötä
  • Pensaiden uudistaminen
  • Säännöllisesti leikkaamalla hoidetut pensaat luovat puutarhaan huolitellun ilmeen, joka ilahduttaa vielä kukinnan jälkeenkin.

Lehtipensaiden leikkaus

Pensaat leikataan pääsääntöisesti varhain keväällä. Pensaita kannattaakin leikata muutaman vuoden välein. Osassa pensaita voidaan tehdä myös nuorentava alasleikkaus. Se tehdään aina varhain keväällä ennen silmujen avautumista.

Havupensaiden leikkaus

Havukasveja leikataan suojasäällä maalis-huhtikuussa ennen kasvun alkua tai vaihtoehtoisesti syksyllä kasvun päätyttyä. Eri havukasvilajit sietävät leikkaamista eri tavoin. Havupuuaidan leikkaamisessa on tärkeää vuosittainen säännöllisyys, sillä siitä leikataan aina vain viimeistä vuosikasvua. Tuija-aidassa vuosikasvua leikataan maalis-huhtikuussa tai heinä–syyskuun aikana. Sopivaksi korkeudeksi suositaan 1,5-2m.

Lehtipuiden leikkaus

Puut harvemmin tarvitsevat leikkausta. Aiheellisia toimenpiteitä tehdään, esim. kun puussa on vioittuneita, kuolleita ja lahoja oksia. Latvuksessa oksat kasvavat sisäänpäin tai oksat hankaavat toisiaan vasten. Tyvestä ja rungosta kasvavat heikot villiversot. Tarvitaan tilaa puun alle tai sivuille esimerkiksi kulkureiteille. Paras leikkausaika useimmille puille on maaliskuussa, kun kovimmat pakkaset ovat ohi ja puun nestevirtaus ei vielä ole voimistunut tai silmut turvonneet. Nesteitä vuotavat puut, kuten kirsikka, luumu, vaahtera, koivu ja hevoskastanja, kannattaa leikata jo helmi-maaliskuun vaihteessa tai siirtää leikkaus loppukesään elo-syyskuulle. Kirsikoilla ja luumuilla esiintyvää kumivuotoa voi olla myös syksyllä, joten tilannetta kannattaa tarkkailla.

Omenapuiden leikkaukset

Sopiva aika omenapuun leikkaukselle on keväällä ennen kasvuunlähtöä maalis–huhtikuussa tai keskikesällä, heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.

Kukinta paranee, versojen saadessa tilaa ja valoa enemmän. Sadon määrä lisääntyy kukinnan paranemisen myötä.

Marjapensaiden leikkaukset

Leikkaukset tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista tai syksyllä heti sadonkorjuun jälkeen.

Erilaisia leikkaustoimenpiteitä

Hoitoleikkaus

Hoitoleikkauksessa poistetaan vähintään vioittuneet, sairaat ja kuolleet oksat. Lisäksi voi tarpeen mukaan leikata maahan lamoavat sekä pensaan sisään kasvavat versot.

Harvennusleikkaus

Harvennusleikkaus tehdään pensaalle, joka on kasvanut liian tiheäksi.

Alasleikkaus

Alasleikkauksessa kaikki versot leikataan poikki noin 10-20 cm korkeudelta. Kasvu alkaa uudelleen tyvestä.

Erikois- ja muotoiluleikkaukset

Yksittäiset havupuut, koristepensaat ja -puut. Toispuoleiseksi kasvaneet puut ja pensaat.