Vihersuunnittelu ja istutukset

Kukkapenkkien suunnittelu ja istutustyö

Puut, pensaat, perennat ja kesäkukat tuovat pihaan väriä ja viihtyisyyttä. Jo pienelläkin kukkapenkillä saat pihaan kutsuvan ja pehmeän tunnelman. Erilaisin istutuksin saa rajattua alueita tai peitettyä suoria näköyhteyksiä.

Kukkapenkkien hoitotyö

Istutukset vaativat jatkuvaa huolehtimista. Eri kasvit tarvitsevat hieman erilaista hoitoa. Keväällä alkaa perennapenkin puhdistustyö, kun maa on kunnolla kuivahtanut. Perennapenkkien kalkitus ja lannoitustyöt ovat osana tärkeälle kasvuvoimalle.

Perennojen jakaminen keväällä, kesällä ja syksyllä. Ajankohta riippuu kukkivasta kukasta. Kitkeminen on tärkeä hoitotyötä, jotta perennat saavat kaiken tarvittavan voiman. Välillä on tarpeen vanhan perennapenkin kunnostustyö, mikäli on päässyt pahasti villiintymään rikkaruohoista. Kukkapenkkien reunustaminen tuo selkeyttä. Monivuotisten köynnöskasvien tukeminen.

Vihersisustus suunnittelu

Vihersisustus tarkoittaa sisätilojen sisustamista erilaisilla kasveilla, ruukuilla ja asetelmilla. Vihersisustus tuo tilaan viihtyisyyttä ja elävyyttä. Kasvit myös puhdistavat sisäilmaa.

Kodista saadaan viihtyisä viherkeidas tai hillitympi, tyylikäs vihersisustus. Vihersisustuksessa otetaan huomioon asiakkaan toiveet, kasvien tuleva sijainti, hoito halukkuus, tyyli, ruukut, eläimet ja allergiat.

Toimistotiloissa isot viherkasvit toimivat myös tilanjakajina.

Viherkasvien kausihuolto- ja hoitotyö

  • kastelu
  • lannoitus
  • kasvien leikkaaminen, perkaaminen ja tukeminen
  • mullan lisääminen
  • katteen lisäys
  • lehtien puhdistaminen ja suihkutukset
  • tuholaistorjunta
  • kasvien uusintatarpeet

Voidaan tehdä kertaluonteinen keväthuolto tai hoitosopimus toistaiseksi jatkuva. Huolto suoritetaan 2 – 3 viikon välein.

Parvekeistutukset

Parvekeistutuksessa on tärkeä tietää oikeat kasvuolosuhteet. Varjoisalla parvekkeella pärjäävät eri kasvit kuin aurinkoisella (sekä lasitettu vai avoin parveke). Valitsemalla oikeanlaiset kasvit, pääset hoidossa helpommalla.

Parvekkella voi kasvattaa esim. pieniä puita, pensaita, havujaköynnöksiäperennojayrttejävihanneksiakesäkukkia ja sipulikasveja. Erilaiset amppelit, seinäruukut, hyllyt mahdollistavat tehokkaan tilan käytön.